• (232) 743 5742
  • İletişim
  • Arama Yap
  • Site Haritası
  • Anasayfa
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İZMİR / SEFERİHİSAR Seferihisar Atatürk Halk Eğitimi Merkezi Atatürk Köşesi
  1. Anasayfa
  2. Haberler
Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde Çalışanlara Yönelik Kurslarımız Başlıyor

Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde Çalışanlara Yönelik Kurslarımız Başlıyor

Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde Çalışanlara Yönelik Kurslarımız ile ilgili ayrıntılı bilgi için lütfen tıklayınız.

3 31.05.2020 3267

 

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun 17. Maddesine göre tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanların yaptıkları işle ilgili eğitim almaları gerekmektedir. Adı geçen kanunun 17. Maddesindeki düzenleme şöyledir:


MADDE 17 –

 (1) İşveren, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını sağlar. Bu eğitim özellikle; işe başlamadan önce, çalışma yeri veya iş değişikliğinde, iş ekipmanının değişmesi hâlinde veya yeni teknoloji uygulanması hâlinde verilir. Eğitimler, değişen ve ortaya çıkan yeni risklere uygun olarak yenilenir, gerektiğinde ve düzenli aralıklarla tekrarlanır.
(2) Çalışan temsilcileri özel olarak eğitilir.
(3) Mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde, yapacağı işle ilgili mesleki eğitim aldığını belgeleyemeyenler çalıştırılamaz.
(4) İş kazası geçiren veya meslek hastalığına yakalanan çalışana işe başlamadan önce, söz konusu kazanın veya meslek hastalığının sebepleri, korunma yolları ve güvenli çalışma yöntemleri ile ilgili ilave eğitim verilir. Ayrıca, herhangi bir sebeple altı aydan fazla süreyle işten uzak kalanlara, tekrar işe başlatılmadan önce bilgi yenileme eğitimi verilir.
(5) Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde; yapılacak işlerde karşılaşılacak sağlık ve güvenlik riskleri ile ilgili yeterli bilgi ve talimatları içeren eğitimin alındığına dair belge olmaksızın, başka işyerlerinden çalışmak üzere gelen çalışanlar işe başlatılamaz.
(6) Geçici iş ilişkisi kurulan işveren, iş sağlığı ve güvenliği risklerine karşı çalışana gerekli eğitimin verilmesini sağlar.
(7) Bu madde kapsamında verilecek eğitimin maliyeti çalışanlara yansıtılamaz. Eğitimlerde geçen süre çalışma süresinden sayılır. Eğitim sürelerinin haftalık çalışma süresinin üzerinde olması hâlinde, bu süreler fazla sürelerle çalışma veya fazla çalışma olarak değerlendirilir."

 

Sertifika Herkes İçin Zorunlu Mu?
Milli Eğitim Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sürekli olarak Tehlikeli ve Çok tehlikeli, ağır ve tehlikeli mesleklere yönelik 32-40 saat süreli eğitim modülleri oluşturmakta çalışmalarına devam etmektedir. İlgili mesleklerde faaliyet gösteren işletmeler belgesiz işçi çalıştırdıklarında her işçi için 6331 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 26. Madde / ğ fıkrasına göre  ve İş kanunun 105/d fıkrasına göre  para cezası ödemek zorunda kalmaktadırlar.

 

Kimler Bu Eğitimlerden Muaftır?
Mesleki yeterliliğini belgeleyen kurumlar ve kişiler bu uygulamadan muaf tutulmuşlardır.

"Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde çalıştırılacak işçilerin aşağıda belirtilen belgelerden birisine sahip olması zorunludur.
3308 sayılı Kanuna göre verilen;
a. Diploma
b. Bitirme Belgesi
c. Yetki Belgesi
d. Sertifika
e. Bağımsız İşyeri Açma Belgesi
f. Kalfalık Belgesi
g. Ustalık Belgesi
h. Usta Öğreticilik Belgesi.
Türkiye İş Kurumu kontrolünde faaliyet gösteren kurslardan alınan kurs bitirme belgesi.
5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa göre faaliyet gösteren kurslardan alınan kurs bitirme belgesi, operatör belgesi ve sürücü belgesi.
Ateşleyici Yeterlilik Belgesi.
Kuruluş kanunlarında veya ilgili kanunlarca yetkilendirilmiş kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, eğitim amaçlı faaliyet gösteren vakıf ve dernekler ile işçi ve işveren kuruluşları veya işveren tarafından Milli Eğitim Bakanlığının onayı ile düzenlenen eğitim faaliyetleri sonucunda verilen belgeler.
Uluslararası kurum ve kuruluşlardan alınan ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından denkliği sağlanan belgeler".

 

Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Kurs Listesi

 

13.05.2020 tarihi itibariyle Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğümüzce 232 adet tehlikeli ve çok tehlikeli kurs modül programı hazırlanmıştır. İzleyen süreç içerisinde ihtiyaca binaen kurs modül programları güncellenmekte ve sisteme yeni kurs programları da ilave edilmektedir. Şu anki tarih itibariyle Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğümüzün Kurs Modül Programları Havuzunda yer alan "Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Kurs Listesi"  için lütfen TIKLAYINIZ.

 

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu için lütfen TIKLAYINIZ

 

Başvuru ile ilgili iletişim telefonlarımız aşağıda sunulan afişin üzerinde yer almaktadır. Kursa katılacak kursiyerlerimize başarılar diliyoruz.

Seferihisar Atatürk Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü

 

31-05-2020

 

İLGİLİ İÇERİKLER

Diksiyon Kurs Kayıtlarımız Başladı

 Halk Eğitimi Merkezimizde açmayı planladığımız "Diksiyon...

06-05-2025

Yiyecek İçecek Alanında İki Yeni Kursumuz Başlıyor

Yiyecek içecek alanında yeni başlayacak kurslarımız ile ilgili...

02-05-2025

AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ 2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3. DÖNEM ...

Açık öğretim lisesi 2024-2025 eğitim ve öğretim yılı 3. dönem...

02-05-2025

Şeker Hamurunu Sanat Eserine Dönüştüren Kursiyerlerimiz

Halk eğitimi merkezimizde açtığımız "Şeker Hamurundan...

29-04-2025

Beyaz Kuşak Kick Boks Kursumuz Başlıyor

Halk eğitimi merkezimizde açılması planlanan "Beyaz Kuşak...

29-04-2025
Devamı >>
Geri Bildirim

İletişim

Adres:
Camikebir Mah. Şehit General Temel Cingöz Cad. 41 Sk. No1 Seferihisar/İzmir

Telefon
02327435742


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın
MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.